Öva artikulation med roliga tungvrickare

Öva artikulation med roliga tungvrickare

Vi teaterapor måste ständigt öva på artikulation och se till att tungan och läpparna är i toppform för att kunna nå ut till personerna allra längst bak i publiken när vi står på scen. Med roliga tungvrickare kan man dessutom ha kul när man övar med sina vänner. Idag delar vi med oss av några härliga tungvrickare som ni säkert hört förut!

“Flyg fula fluga och den fula flugan flög” – “Pappa hänger upp hinkar i taket” – “Tändstickstrix” – “Knut satt vid en knut och knöt en knut. När Knut knutit knuten var knuten knuten.” Kan ni säga dessa tio gånger på raken, snabbare och snabbare, utan att vricka tungan? Då har ni förtjänat en klapp på axeln! Skriv ut dessa och låt arket ligga på ett sidobord i vardagsrummet så är det lättare att komma ihåg att öva på dem regelbundet.

Ni kan också testa dessa: ” Farfar, får får får? Nej, får får inte får, får får lamm.”, “Ställ stället i ställ-stället i stallet istället.” och “Sotaren Selma samlar semlor. Se så många semlor Selma samlat.” Bäst att ha semlor i kylen om man ska öva på denna för man blir garanterat sugen.

Tungvrickare hjälper dig dessutom att träna på uttal och de finns även på många olika språk, inklusive engelska. De kallas tongue twisters på engelska. Testa om du kan säga: Blenders and mixers blend splendid bilinis not bland blankets” och “How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?” Lättare sagt än gjort!