Vara publik på teater

De flesta har någon gång i livet gått och tittat på en teaterföreställning. Hur är det egentligen att vara publik på en teater och vad är det som gör att man som publik fastnar för en föreställning och verkligen lever sig in i den? Det är svårt om inte omöjligt att få alla människor och verkligen fastna för det man vill visa upp med sin föreställning. Det handlar mycket om att de i publiken ska ha ett grundläggande intresse i det som händer på scenen. Om föreställningen visar en gammal klassiker eller visar upp framtidssaga kan alltså påverka vem som kommer och ser föreställningen.

Som publik gäller det att vara öppen för att bli överraskad och öppna upp för möjligheten att försvinna in i en värld som man inte visste fanns. Genom att luta sig tillbaka och bara vara öppen för nya saker kommer en föreställning att ge så mycket mer. Allt kommer inte kunna vara exakt som man förväntar sig, utan små korrigeringar och egna tolkningar kommer alltid att finnas.

Är man publik behöver man därför vara tålmodig och invänta att poängen kommer eller vara öppen för att ta till sig andra tolkningar. Två personer som läser en och samma berättelse kommer inte ha haft exakt samma upplevelse. Ska man därför tolka något genom att visa upp det på en teaterscen blir det lätt en ny upplevelse för alla inblandade. Den perfekta teaterpubliken kommer för att de verkligen vill bli ordentligt överraskade flera gånger om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *